Adutwum Doku

Adutwum Doku
Adutwum Doku

Adutwum Doku er en ung, nyuddannet kunstner fra Takoradi Technical University, 2018. Han er en meget dedikeret kunstner, der som han selv udtaler det, blev født som kunstner:

”I was born an artist, but it was very difficult. I only want to do art and nothing else”.

Adutwum Doku bor i Accra bydelen Kaneshie, men er opvokset i en landsby i den østlige del af Ghana. Som så mange andre unge havde han moralsk støtte til at kunne uddanne sig som kunstner, men manglede økonomisk støtte. Det lykkedes ham dog at gå i gang med en uddannelse, og da han er så dedikeret en kunstner, ser han det mere som en udfordring end en bekymring at slå igennem som kunstner i fremtiden.

Når han begynder på et nyt kunstværk, arbejder han oftest ud fra en idé og en forestilling på basis af et emne eller en oplevelse i dagligdagen. Han betragter kunst som noget, der kan forbinde din kultur med andres kultur via værdier, identitet, formål, tro og betydning.

Adutwum ønsker med sin kunst at udtrykke skønhed. Ikke ud fra traditionelle æstetiske normer, men ud fra den skønhed, der udspringer af hverdagens og gadens inspiration. Denne kunst kan være - og er oftest formet af kasseret materiale eller decideret affaldsprodukter. Mange af hans værker er lavet af træ, han har fundet opskyllet på strandbredden, mærket af salt, sol og vand. Heri skærer og ridser han mønstre og tegn og sammensætter værker, hvor også små farvede felter af flamingo indgår.

Hans ønske er, at kunst skal indtage mange forskellige former, og få betragteren til at være med-fortæller eller vidne, og hos denne skabe nye tanker og associationer. Han vil vise hvilken stærk faktor kunst er som formidler af tanker og følelser.

Adutwum Doku skaber kunst med mange facetter. Ved første øjekast opleves et traditionelt afrikansk udtryk med en form for behagelig genkendelighed, men ved næste blik åbner værket sig op for en og viser et ganske unikt og meget smukt udtryk.  Der er en sitrende og vibrerende overflade med fortællinger om fortid og nutid, om lys og mørke, om kunststof overfor organisk materiale, om noget statisk og noget foranderligt, om spild og genanvendelse - om kontraster af mange arter. Der er tænkt meget over værkerne, og de er omfavnet med megen følelse og indsigt.

 

Akuba II, 2019, Mixed media, træ og flamingo, 100 x 232 cm
Asa Pa (Good Dance),2019, mixed media, træ og flamingo, 148 x 93 cm
Nkabom Ye (Unity is Gold), 2019, mixed media, træ og flamingo, 105 x 162 cm.
Obatan Pa (Agood woman), 2019, maleri, akryl og flamingo, 76,5 x 59 cm
Osika Ni (The Rich), 2019, Mixed media, træ og flamingo, 178 x 121 cm
Akuaba I,2018, mixed media, træ og flamingo, 148 x 106 cm