AFTRYK AF GHANA

Huset for Kunst og Design,
Nørrebrogade 1,
7500 Holstebro                                                      

Udstillingen er åben i perioden 28.8. – 4.10. 2020.
Fredag, lørdag, søndag kl. 12.00 – 16.00.
Gratis adgang

Udstilling af Patrick Tagoe-Turkson, Anita Cudjoe, Osei Moses Seth og Tony Tetteh Blankson

Aftryk af Ghana, er titlen på denne udstilling af fire ghanesiske kunstnere, der alle arbejder med de spor og aftryk, vi mennesker sætter på verden. Sporene finder de i form af kasserede klip-klappere, ris poser, jutesække og gamle computere, som de finder overalt i Ghana. Kunstnerne bearbejder materialerne og komponerer udtryk og farver til nye æstetisk smukke kunstværker, der både udtrykker essensen af Afrika, og symboliserer menneskets enorme overflod af affald.

Udstillingen består af en lang række kunstværker, der aldrig tidligere har været vist i Danmark. Udstillingen kan ses som en soloudstilling af Patrick Tagoe-Turkson og en gruppeudstilling af de tre kunstnere Anita Cudjoe, Osei Moses Seth og Tony Tetteh Blankson. Titlen AFTRYK af Ghana dækker dog alles udtryksform. Alle arbejder de med aftryk, spor og tegn fra hverdagslivet.

Patrick Tagoe-Turkson

Man bliver aldrig færdig med at se på et kunstværk af Patrick Tagoe-Turkson. Man opdager hele tiden nye vinkler, nye fortællinger, nye farvespil. Det er som et uopdyrket landskab at studere hans kunst. Hans kunst er så original, så anderledes, og han er en utrolig spændende kunstner.

Patrick Tagoe-Turkson: Sit Here (Tsenaha), 2020, fundne klip-klappere på skind, 128 x 192 cm ” Gentle steps will lead you to the far country, where you find heaven at every junction”.

Brugen af slidte, kasserede klip-klappere - for det meste i livlige farver - er blevet et kendetegn for Patrick Tagoe-Turksons kunst. Tegnene, mønstrene og farvesammensætningen udtrykker både en fortælling om fortiden, de personer, der har båret sandalerne og peger samtidig frem mod nye tolkninger i den måde værket bliver komponeret på eller de talemåder, Tagoe-Turkson knytter til sine kunstværker.

Helt lavpraktisk opbygger han sine kunstværker ved at indsamle gamle klip-klappere langs strandene eller på gaderne. Derefter bliver sandalerne renset, tørret, skåret i små stykker og limet op på skind. Dette foregår efter faste kompositionsskemaer ud fra en idé, en titel eller noget helt tredje. Hans kunstværker slutter oftest som kalejdoskopiske farvekompositioner, der virker energifyldte og fortællende.

Hans fortællinger handler om drømme, håb, om landsbyer, mennesker og om miljøspild. Han arbejder med temaer, der går på tværs af historien, og på tværs af fortid og nutid. Hans kunstværker er både abstrakte og genkendelige, og der kan trækkes spor tilbage i kunsthistorien, men det er absolut også samtidskunst i år 2020, når den er bedst. Der er en social bevidsthed, en miljø bevidsthed og en kunstnerisk nerve i udtrykket.

De to planer, der findes i Patrick Tagoe-Turksons kunst forenes i et strålende udtryk. Det ene niveau er at se kunstværkerne som smukke æstetiske udtryk for en fremmedartet verden, som dekoration og kunst for kunstens skyld. Det anden niveau er at betragte værkerne som miljøaktivisme, og som en dokumentation af menneskers enorme spild. Hans kunst rammer på den måde lige ned i en nutidig, global problematik omkring genbrug.

Der er mange forskellige udtryk i Patrick Tagoe-Turksons kunst afhængig af farverne, men der knytter sig også andre specialiteter til hvert værk.

Det hvide billede er fx det dyreste, fordi det er svært af finde hvide klip-klappere, da så få bruger hvide klip-klappere!

Det grønne kunstværk sprudler af liv og vækst – tilsyneladende, indtil man læser den tilknyttede sætning om: My family is like a forest, everything looks green from a distance, until you get closer.

Den underfundige sætning til det sorte billede lyder: Poverty is a good teacher. I will never buy a white shoe when there is a black one!

Patrick Tagoe-Turkson

Uddannet kunstner MFA fra KNUST, the college of Art, ved Kumasi University, Ghana.

Han er både udøvende kunstner og underviser ved the Art Department ved Takoradi University, Ghana.

Tagoe-Turkson har udstillet over det meste af verden, USA, Mexico, Sydafrika, Europa og m.fl. Han har modtaget mange priser for sin kunst. Han arbejder både med installationskunst, performances, fotos, bogprojekter og Land-art.

Patrick Tagoe-Turkson, The Floating Slipper Lilies Intervention Project.
Patrick Tagoe-Turkson, The Floating Slipper Lilies Intervention Project.

Flydende åkander. Vandprojekt lavet af kasserede klip-klappere fundet i Atlanterhavet ud for Ghanas kyst.

Anita Cudjoe, Osei Moses Seth og Tony Tetteh Blankson

Anita Cudjoe og Osei Moses Seth har begge taget deres kunsteksamen fra Takoradi University i 2018 og begge har haft Patrick Tagoe-Turkson som lærer. Tony T. Blankson har taget sin uddannelse fra Ankle College of Art i Accra. Alle tre arbejder i dag som fuldtids kunstnere i Accra og Takoradi.

Det er kendetegnende for både Anita Cudjoe og Tony T. Blankson at genbruge affaldsprodukter og dermed skabe en bevidsthed om miljøspild samtidig med, at resultatet er smukke kunstværker.

Anita Cudjoe, Ahonze (Strength), 2018, plastik ris poser på kanvas
Anita Cudjoe, Ahonze (Strength), 2018, plastik ris poser på kanvas
Emotional, 2019, akryl på lærred
Emotional, 2019, akryl på lærred

Anita Cudjoe er en meget spændende, ung kunstner. Hun arbejder i mixed media teknikker, hvor hun fokuserer på plastik, spild, forurening og klima, og hun er meget optaget af, hvordan brugen af plast ødelægger naturen og vores miljø.

Hun bruger sin miljøbevidsthed til at skabe fortællinger om steder og byer, f.eks. de farvestrålende markedspladser, som er centrale i alle afrikanske samfund, og hvor mennesker har levet på samme måde igennem århundreder. Ved at klippe og organisere alle de brugte, kasserede ris poser og sammensætte dem i spændende mosaikker, får hun fortalt om både sin kulturarv og sat fokus på den forurening lokalsamfundene står overfor.

Anita Cudjoe har et stærkt blik for både verdens forurening og farvernes sammensætning til smukke billeder. Anita Cudjoes sans for det koloristiske kommer også til udtryk, når hun arbejder med akryl på lærred og maler ekspressiv kunst, med fokus på menneskets følelsesmæssige sider.

Osei Moses Seth, Somu Yie (Hold it firmly or tightly), 2020, akryl, jutesæk, tråd og flaskekapsler på lærred.
Osei Moses Seth, Somu Yie (Hold it firmly or tightly), 2020, akryl, jutesæk, tråd og flaskekapsler på lærred.

Det er karakteristisk for Osei Moses Seth at arbejde med tydelige tegn og symboler i sin kunst. Han arbejder både med maleri på lærred og i mixed media teknikker. I mange af Moses Seths værker maler han de gamle Adinkra symboler, der stammer fra Ashanti-kongeriget i Ghana. Symbolerne fortæller om leveregler, et motto eller et ordsprog. Symbolerne kan udtrykke styrke, medmenneskelighed, viden og lignende menneskelige kvalifikationer. På den måde tilføres der værkerne en ekstra dimension.

Moses Seth arbejder også med at skabe store installationer ud af gamle jutesække. Han syr, fletter, maler og genskaber unikke universer i sin kunst. Han har udtrykt, at han ønsker at skabe forbindelse imellem det liv, der har eksisteret i fortiden og det liv, der leves nu og i fremtiden.

Med sin kunst vil han gerne udtrykke de kampe livet giver alle mennesker fra fødsel, over voksenlivet til døden. Ved at sætte de gamle jutesække fra markedspladserne sammen med strålende farver skaber han sammensætninger med mange dybder.

Osei Moses Seth med et af sine kunstværker
Osei Moses Seth med et af sine kunstværker
T.T. Blankson, Laptop keyboard Network, 2020
T.T. Blankson, Laptop keyboard Network, 2020

T.T. Blankson er uddannet på kunstskole i Accra, men bor og arbejder i dag som kunstner i Takoradi.

Antony Tetteh Blankson arbejder primært med genbrug af udslidte og kasserede Laptops/ computere. Men han genbruger også plastikflasker, jute sække og små stykker af stof og batik. Han udtaler selv, at han arbejder med alle former for genbrug af materialer, og hans mål som kunstner er at udtrykke sensualitet og originalitet – selv i værker, der ikke nødvendigvis er noget, man forbinder med disse kvalifikationer. Hans kunst er farvestrålende og interessant set ud fra de udfordringer gamle computere påfører udviklingslandene.

 

KALENDER for aktiviteter i udstillingen 

  • Udstillingen åbner fredag den 28. august kl. 16.00
  • Gratis introduktion til udstillingen, søndag den 30. august kl. 14.00 ved Lisbet Mogensen
  • Salg af mindre kunstværker fra Ghana til ”studenterpriser” søndag den 13. september kl. 12.00 – 16.00
  • Introduktion til Ghana Venskabs arbejde i Ghana lørdag den 26. september kl. 15.00 – 16.30.