Atta Kwami

Atta Kwami, Kumasi, Ghana 2019

Gallery LM´s æreskunstner Atta Kwami døde den 6. oktober 2021 i Leicester. For et år siden blev han diagnosticeret med cancer. Han blev 65 år.

Han bliver begravet nær Leicester, hvor han siden 2009 har boet sammen med sin engelske hustru.

Verden, Ghana og Gallery LM har mistet en stor kunstner og et venligt, varmt og generøst menneske.

Uden Atta Kwami ´s hjælp, ville galleriet ikke eksistere.

Æret være hans minde.


Atta Kwami er Gallery LM´s æreskunstner.

Han er en af mine ældste venner fra Ghana, og han har hjulpet mig med at åbne døre til mange kunstnere i Ghana.

Jeg stødte på Atta Kwamis’ kunst ved en tilfældighed og skrev til ham, hvor begejstret jeg var for det udtryk af Ghana, han visualiserede i sin kunst. Dette billedstærke udtryk er stadig altdominerende i hans kunst.

Atta Kwami er maler, grafiker, skulptør og arbejder med kunstbøger og installationer. Han er også freelance kunsthistoriker og kurator. Han har været underviser i Kumasi, Ghana og i England.

Hans værker er repræsenteret i følgende museer og samlinger: Nationalmuseet i Ghana, Nationalmuseet i Kenya, Victoria & Albert Museum i London, Nationalmuseet for Afrikansk kunst i Washington, D.C., The Metropolitan Museum of Art, New York, The Newark Museum, USA, The Chazen Museum, University of Wisconsin-Madison, University of Michigan Museum of Art, USA og The British Museum, London.

Atta Kwami har modtaget en lang række priser og scholarships for sit arbejde

Atta Kwami leger med de farver og former, han finder karakteristiske for ghanesisk arkitektur og i afrikansk vævede tekstiler, især Kente båndene berømte i Ewe og Asante kulturerne i Ghana. Hans arbejder undersøger dynamikker og rytmiske strukturer, og han improviserer i udtrykket. Det er vigtigt for ham, at der opstår en interaktion imellem innovation og tradition.

Et ofte anvendt kompositionsskema i hans kunst er gentagelsen af et enkelt motiv enten horisontalt eller vertikalt. Inspirationen hertil kommer ofte fra former fundet i Ghana, i murmalerier, i pottemagerarbejde og i tekstiler eller det kan være inspiration hentet fra kunstnerworkshops i de større bycentre. Maleriet bliver et objekt, og han improviserer med farverne: gul, sienna, rød, sort, lysende gult, gråt og alle de skiftende nuancer af lys og mørke. For ham har farven magi, men farven alene gør det ikke. Lærredets todimensionelle flade bliver markeret med kvadrater og rektangler farvet i sektioner af forskellig størrelse. På den måde bliver der skabt både en rumlighed og en flade-dybdevirkning, hvor farvernes egen fylde får stor betydning.

Atta Kwami kan lide enkelhed ved siden af kompleksitet. Han udtaler, at det endelige resultat af et maleri aldrig er kendt på forhånd, men han genarbejder sjældent et værk. Det er for ham mere vigtigt at finde det tidspunkt, hvor han skal sige stop.

Atta Kwamis mål er, at det færdige kunstværks udtryk skal være overjordisk eller æterisk, noget som kan flyve ud af lærredet, noget der ser uendelig ubesværet ud, men slet ikke er det. Det er denne dobbelthed i kunsten, der gør hans kunst så interessant og fængende. Den udtrykker essensen af Ghana - i farver og tegn, som kendt igennem århundreder, som et stykke kulturhistorie, men den udtrykker også et moderne liv i al dets kontrastfuldhed.

Atta Kwami: Christopher Saamba Speedy, Olie på lærred, 30 x 20 cm
Atta Kwami: Agenda, 2017, ætsning, 60 x 35,5 cm
Atta Kwami: Samuel Eta Heroic, 2012, olie på lærred, 30 x 20 cm
Atta Kwami: Kiosk, morning, back view, 2019, forskellig materiale
Agenda X, 2017, ætsning, 57 x 38 cm
Combs Cambridge, relief, 50 x 33 cm.