Kunsthistorikerens Notesbog

Verdenskunst og hverdagskunst

Der er en lille perlerække af kunstværker på verdensplan, der har unik status. Et af disse kunstværker er ”Pige med Perleørenring” af hollandske Johannes Vermeer fra byen Delft i Holland.

Johannes Vermeer levede mellem (1632 – 1675), og han malede billedet af den unge, smukke pige med det undrende/ forventningsfulde/ overraskede blik i perioden mellem 1664 – 67.

Vermeer er kendt for malerier, hvor en bevægelse er stivnet og hvor tiden synes at stå stille, mens vi venter.

Ud over de spørgsmål, man stiller sig selv, ved iagttagelsen af hans kunst, er han malerier også kendetegnet ved brug af usædvanligt klare farver og brug af lys og mørke.

Her ses et udsnit af billedet hentet fra Rijksmuseums pressemateriale.

Udstillingen på Rijksmuseum i Amsterdam, viser 35 malerier, og den kan ses indtil den 4. juni 2023.

Der er rift om billetterne, så man skal være hurtig, selv om museet har skabt ekstra åbningstider for at imødekomme den store interesse for udstillingen.

På Fjends Kunstforenings store, årlige forårsudstilling i weekenden den 11.- 12. marts 2023, kunne amatørkunstnerne vise deres evner.

Man kan godt kalde det hverdagskunst, men det er ikke ensbetydende med, at amatørkunstnerne ikke har brugt meget tid på deres kunstværker – tværtimod. Det er vigtigt, og stimulerende for arbejdsglæden og udviklingen af kunsten, at der er mulighed for at udstille al den kunst, der skabes – også af amatører.

Her er et udsnit på tre kunstværker jeg faldt for på udstillingen.

Gunhild Bach: Mormors loft
Eva Damgaard: Umbrien
Bente Fisker: Østkysten, vintertang