Patrick Tagoe-Turkson

Patrick Tagoe-Turkson

Patrick Tagoe-Turkson er den kunstner, der har hjulpet mig med at åbne dørene til de nyuddannede kunstnere fra The Faculty of Applied Art fra Takoradi Technical University, hvor han underviser.

Derudover er Patrick Tagoe-Turkson en meget aktiv kunstner, der udstiller overalt i verden, bl.a. Sydafrika, USA, Mexico, Sydkorea og mange flere lande. Patrick arbejder med performance, installationer, mixed media, tekstilkunst, fotos, bogprojekter og landart. Han har ligeledes modtaget mange priser for sin kunst.

The Floating Slippers Lilies Intervention Project, 2010. Åkander lavet af klip-klappere fundet i Atlanterhavet syd for Ghana.
Ankama, 2019, fundne klip-klappere på ruskind, 140 x 184 cm.

Brugen af slidte, kasserede klip-klappere, affald, plast og gummi i fantastiske og livlige farver er blevet et kendetegn for Patrick Tagoe-Turksons kunst. I kunsten genfortæller han historier, drømme og håb. Kunstværkernes objekter bliver forbundet med beskueren på en måde, der ikke er helt genkendelig ud fra dens oprindelige form. Objekterne har undergået en transformation og fremstår som energifyldte, kalejdoskopiske kompositioner i en besættende farveeksplosion, der er svært at få øjnene væk fra.

I kunsten undersøger han temaer, der går på tværs af hukommelse, migration, tilpasning, nyttiggørelse og sociale bekymringer. Han er i kunsten både en miljøaktivist, en dokumentarist og en historiefortæller. Han udfordrer konstant vores opfattelse af Ghana, Ghanas historie og kulturelle traditioner.

Det var først ved et besøg i Patrick Tagoe-Turksons atelier, at der for mig blev trukket nogle meningsfulde bånd imellem alle de klip-klappere, man ser rundt om på fødderne af mennesker i Ghana, og muligheden af at skabe smukke genbrugs-kunstværker ud af spild og affald. Hvem skulle tænke, at så smukke kunstværker med titler som fx "Sea Breeze" kunne skabes ud af gamle, nedslidte sandaler!

Tegnene, mønstrene og farvesammensætningerne udtrykker både en fortælling om fortid, personer og steder og peger frem mod en nytolkning på en særdeles udtryksfuld måde.

Patrick Tagoe-Turksons kunst rammer lige ned i en nutidig, global problematik, men gør det sådan, at både kunstverdenen og miljøverdenen bliver hævet op på et højere niveau. Det er mit håb og ønske, at Patricks kunst kommer til at hænge og blive set af politikere og beslutningstagere overalt i verden.

Sea Breeze (Nsu Mframa), 2018, Fundne klip-klappere, 120 x 100 cm
Interiør med et af Patrick Tagoe-Turksons kunstværker. Titel: Abodwese (Beard), 2018, fundne klip-klappere på ruskind, 101 x 135 cm.
Abow na Tokura, 2019, fundne klip-klappere på ruskind, 143 x 260 cm.
Sikafoturu (Gold), 2018, Fundne klip-klappere på ruskind, 110 x 62 cm.
Bianca, 2019, fundne klip-klappere på ruskind,114 x 112 cm.

HE VISTO COSAS/ I HAVE SEEN THINGS

Patrick Tagoe-Turkson har netop nu en soloudstilling på museet på øen Cozumel (Museo de la Isla de Cozumel) i regionen Yucatan i Mexico. Øen ligger midt imellem Mexico og Cuba.

Udstillingens titel er HE VISTO COSAS/ I HAVE SEEN THINGS